Skip to main content

Heating waterbowls for the rabbits in the cold wintermonths!

 Now the rabbits have heated waterbowls!

Vi valgte at lave vandskålene til kaninerne selv, fordi vi synes, at det ville være bedre, da vi så selv kunne bestemme, hvordan de skulle se ud, og hvilke funktioner de skulle have for at kunne holde til den hårde frost om vinteren. Her i Danmark har det været en meget kold vinter i år, hvilket det ikke plejer at være. Der kom derudover også en del sne, hvilket vi (eller kaninerne) heller ikke plejer at se særlig meget af. Dette blogopslag bliver dog udgivet på et tidspunkt, hvor der er gået lidt tid efter, at den hårde frost var væk. Beklager den sene udgivelse, men kaninerne har været meget glade for skålene, og har brugt dem flittigt.

Den lille vandskål blev bygget først, og det er også den skål, som er blevet brugt mest, fordi den varmer vandet mest op. Vi skrev data ned om skålene, da de blev sat op, så vi kunne holde styr på, hvor meget skålene varmede vandet op. Favoritten hos Sandy og Molly var klart den lille skål, men da den store skål også var lavet, så kunne den dog også drikkes af i ny og næ, hvis den lille vandskål var tom, eller hvis der var hø i vandet. Men skålene forblev frostfrie, selvom det blev helt ned til -15 grader celsius, hvilket jo betød at skålene varmede nok op til, at det ikke frøs til is.

De to skåle havde to forskellige temperaturer, så kaninerne kunne selv vælge hvilken temperatur i vandet, de gerne ville have. Udover de to varmeskåle, stod der også to metalskåle, som der ikke var varme, hvilket så også betød, at de frøs til ret hurtigt, men det var vigtigt, at kaninerne også havde mulighed for at få normalt køligt vand, så de begge havde muligheden for tre forskellige temperaturer i vandet.

Vi valgte, at bygge skålene på sådan en måde, at der ligger et varmelegeme nedenunder den grå metal skål, som holder vandet varmt, og så er der blevet sat små træklodser i siderne, som er til at holde skålen på plads nede i den store træklods.

I løbet af efteråret og vinteren drikker kaninerne vand som aldrig før. Det er helt utroligt hvad lidt lunt vand i en skål kan gøre. Det er dejligt at se, at både Molly og Sandy er glade for skålene, og at de bliver brugt så meget, som de gør. De er trygge ved at drikke af vandet, og det virker til, at det også smager godt. Selvom der en gang imellem godt kan falde lidt hø ned i skålene, så puffer kaninerne det bare væk med deres snuder, så de igen kan drikke af deres vand.

Det tog lidt tid at få dem sat op, på grund af at systemet med hensyn til strømmen skulle laves rigtigt, så der ikke kommer for meget spænding i ledningerne. Det højeste spænding, som der er i løbegården er 24 V, da det er den spænding, som stadig ikke skader kaninerne på nogen måde, hvis de kommer til at gnave i ledningerne. Vi har lavet en regel, som er, at der ikke må være noget i løbegården over 24 V, for så kan det komme til at påvirke kaninernes helbred og skade dem, hvis de kommer til at trygge lidt i ledningerne.

Den lille skål blev lavet færdig slutningen af December, og den store blev lavet i januar måned.

Det er ikke kun kaninerne, som er glade for at drikke af deres nye opvarmede vandskåle. I denne vinterperiode har det været meget koldt her i Danmark, og der har været frost i meget lang tid, og alle de vildtlevende dyr har derfor ikke kunne finde noget frisk flydende vand. Der var derfor en del småfugle såsom musvitter og spurve, som kunne mase sig igennem kyllingetråden, og flyve ind i kaninernes løbegård for at drikke en lille slurk af deres vand. De store fugle var lidt ærgerlige over, at de ikke kunne komme ind ligesom de små fugle. Men der kom jævnligt besøg af fugle hos kaninerne i deres løbegård, som skulle have lidt flydende vand. Før de fandt ud af, at de kunne mase sig igennem tråden for at få vand, har de muligvis drukket vand ved at varme sneen eller isen op, men det var ikke længere nødvendigt, syntes de. Det virkede også til, at fuglene hellere ville komme for at forstyrre Molly og Sandy i deres hjem, for at drikke deres vand. Men langt det meste vand slubrede kaninerne i sig, så de dehydrerede i hvert fald ikke i løbet af vinteren.


English short version

In the start of the winter we made a couple of water bowls for the bunnies. We made them so they could heat the water. We chose to make them ourselves instead of buying them. It was much cheaper and we could design it ourselves so it had the functions we would want for the outdoor waterbowls.

We are sorry that this is going to be posted so long after the bowls were built and tested, but the rabbits were very happy to finally get some nonfrozen water again. They have been used all the time for the past several months. We have definitly not wasted our time building them because they have really been an succes. Molly and Sandy drink a lot of water even though it is cold and winter, as they should. It really looks like the bunnies love these bowls. They are designed so the small wooden blocks can hold the bowls in place which is very pratical. 

Even though the rabbits have two bowls they mostly drink of the small one probably because the water in the small bowl is a little warmer that the big bowl but they both use both waterbowls which we are very happy to see. But they still have two small metallic bowls that are not heated like the others so they always have the possibility of normal cold nonheated water. If something goes wrong or they just don't want to drink of the heated bowls they can always drink the cold water even though it might be a little icy.

They have been drinking a lot of water the past several months and they don't usually drink this much but it looks like they are happy about the creation we made for them in the start of the winter. Maybe the water tastes better now? Who knows.

When we installed the waterbowls it was important that the voltage would not be higher than 24V because it could hurt the bunnies if they chew on a high level of voltage and we will not let that happen so we have made a rule that says that the highest voltage level is 24V in their enclosure. That is a safety rule we have made to make sure nothing will happen or hurt Molly and Sandy if they chew on the cables (as they most certainly will because they chew on everything).

The small bowl was finished at the end of December and the large one was made in January.

It has been very cold in Denmark this winter and it was nice to watch the rabbits drink the heated water even though it was -15 degrees. But Molly and Sandy didn't complain. They just sat there side by side so that they could keep warm and they really handled the freezing wind and the cold like they knew exactly what to do so they wouldn't freeze.



This is the small waterbowl


A picture of the big waterbowl with Molly staring at it.


Comments

Popular posts from this blog

Opskrifter til kanin godbidder

Hejsa allesammen Her er nogle gode opskrifter til kanin godbidder Vi har ikke selv lavet videoerne: Dette er en video om hvordan man laver gulerods snaks til din kanin Husk at lade dem køle af i ca. 10 min. inden du giver dem til din kanin Et billede af vores gulerods snacks             Dette er en video om hvordan man laver godbidder af: gulerødder, bananer og Pellets Undlad at bruge havregryn hvis i vil lave godbidder derhjemme! Et billede af vores godbidder lavet af gulerødder, bananer og Pellets

Kaninerne har fået 3 juletræer! 🎄🎄🎄

Hejsa allesammen  Vi hentede tre grantræer i går. 🌲🌲🌲 Vi lagde alle træerne og grenene ind i løbegården i dag, fordi kaninerne var gået i seng, da vi kom ud til dem i går, så vi tænkte, at vi ville vente til i dag. Vi satte alle tre træer ind i løbegården, og vi havde også taget nogle løse grene med, da vi hentede grantræerne. Kaninerne blev lidt sure på os, fordi vi ændrede, hvordan det så ud i løbegården.  Men efter lidt tid kunne de alligevel godt lide at gemme sig i grenene og lave huler under juletræet.  De tygger og spiser også grenene. Juletræerne er blevet pyntet fint med grankogler, som de kan gnave i.  Vi har hængt pynten op med bast snor (naturlig materiale fra træer).  Grunden til at vi har valgt at hænge pynten op med bast snor er, fordi det ikke skader kaninerne, hvis de kommer til at spise det, i modsætning til almindelig snor, hvor der kan være farve og plastik i.🎗️ Kaniner har meget følsomme maver, når det gælder nye og fremmede materialer.  Kani

Kanin info

Kanin Kanin bur størrelse udendørs: 9m2 (for en) I vores tilfælde skal buret være isoleret til om vinteren Fodre: Kaninens kost skal ikke ændres for hurtigt/ pludseligt Alt muggent hø er som gift for alle kaniner En kanin har brug for meget hø og halm (gerne grov hø) Mælkebøtter er guf for kaniner (godbidder) Små mængder frugt og grøntsager Kun ca. 4-5 % af det daglige foder, skal være pellets IKKE pluk græs veje og biler. Rajgræs er meget velegnet til kaniner ALDRIG planegræs Brogårdens Urtegræshø og KaninHø fra Stråmanden er anbefalet Kig og lugt grundigt til høet før man køber Hvis kaninen ikke ville spise hø så skal du: Få tjekket at tænderne er iorden. Problemer med tænderne vil få kaninen til kun, at vælge det bløde mad, så som grøntsager og piller. Tjek dit hø. Er det støvet? Lugter dårligt? Har en kedelig gul farve? Tjek om du giver den rette pillemængde og ikke for mange grøntsager. Hvis man giver for meget a